Νίκος Καραμπέκιος: "Καρπός των σπουδών στο ΜΙΘΕ είναι ο υγιής σκεπτικισμός που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αναζήτηση ευκαιριών και την υπέρβαση της παρούσας κρίσης"

Ο Νίκος Καραμπέκιος αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το ΜΙΘΕ το 2001 συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο με αντικείμενο τις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Warwick (2001-2002). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, προσελήφθηκε αρχικά ως σύμβουλος του πρώτου (και μοναδικού μέχρι τώρα) στην Ελλάδα ερευνητικού προγράμματος χάραξης μακροχρόνιου τεχνολογικού σχεδιασμού (Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση) υπεύθυνος για την μεθοδολογία, υποστήριξη των ομάδων εργασίας, κα. Παράλληλα, (μαζί με τον επίσης απόφοιτο του ΜΙΘΕ Βασίλη Δάγλα) διαπίστωσε ένα βασικό θεματικό κενό – το γεγονός ότι η παραγωγή νέας ερευνητικής και τεχνολογικής γνώσης μέσα από την Άμυνα είχε παραβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του έργου (και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τις υψηλότερες δαπάνες για την Άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ). Έτσι, προχωρήσαν στην υλοποίηση μιας νέας ομάδας εργασίας (Αμυντικών Τεχνολογιών) που αποτελούνταν από οικονομολόγους της άμυνας, πολιτικούς επιστήμονες και στελέχη βιομηχανιών και των ενόπλων δυνάμεων. Το έργο διήρκεσε μέχρι τις αρχές του 2005. Μετά, μέσα από μια μικρή ερευνητική υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Exeter, βρέθηκε στην Βηρυτό ως επιστημονικός stagier στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΗΕ. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 6 μήνες. Τους επόμενους 12 μήνες υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία.

Από τις αρχές του 2007 εργάστηκε ως ειδικό μετακλητό προσωπικό σε μια σειρά Γενικών Γραμματέων Βιομηχανίας και Υφυπουργών Ανάπτυξης υπεύθυνος για μια σειρά κλαδικών θεμάτων, σχεδιασμό προγραμματικών δράσεων, κα. Αυτό διήρκησε μέχρι τα τέλη του 2009. Επαγγελματικά, από τότε μέχρι το παρόν, είναι εργαζόμενος στην συμβουλευτική εταιρεία ΚΛΕΟΣ ΑΕ στην οποία έχει θέση διευθυντή τεχνολογικών προγραμμάτων. Αρχές του 2007 εγγράφηκε ως υποψήφιος διδάκτορας στο διαπανεπιστημιακό ΠΜΣ "Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας" με αντικείμενο τα οικονομικά της τεχνολογίας και ειδικότερα την χάραξη τεχνολογικής πολιτικής. Επίσης, αποτέλεσε έναν από τους πρώτους απόφοιτους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Κοινωνία, Επιστήμη και τεχνολογία (International Master Programme in European Studies of Society, Science and Technology) που προσφέρεται από μια ομάδα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, των οποίων οι Ελληνικοί εταίροι είναι το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ (2007-2008).


Με την απονομή του διδακτορικού διπλώματος, στα μέσα του 2011, και μετά από μία σύντομη αποχή από τα της έρευνας, αιτήθηκε υποτροφίας από την κυβέρνηση της Ελβετίας για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας. Από το φθινόπωρο του 2012, βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen στην Ελβετία, στο ερευνητικό ινστιτούτο Center for Security, Economics and Technology έχοντας γίνει αποδέκτης του τιμητικού Schweiz Bundesstipendium. Εκεί, ερευνά την τεχνολογική και καινοτομική δυναμική ενός συγκεκριμένου κλάδου της ελβετικής βιομηχανίας.


Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα, και έχουν δύο παιδιά. Όταν δεν βρίσκεται σε γραφείο, είναι για ορειβασία ή κολύμπι.

Τελείως περιγραφικά, μετά από μία χρονική απόσταση περίπου 10 χρόνων, και της εμπειρίας που αποκόμισα μέσα από μία επαγγελματική και ερευνητική πορεία, μπορώ να πώ ότι η εμπειρία των σπουδών στο ΜΙΘΕ αποτιμάται θετικά. Ιδιαίτερα δε, τώρα που λόγω της οικονομικής κρίσης, οι κεντρικοί πυλώνες της εγχώριας ακαδημαϊκης, πολιτικής και τεχνολογικής ηγεσίας αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκείς, η διεπιστημονική θεώρηση των πραγμάτων όπως προκύπτει από το εγκύκλιο πρόγραμμα του ΜΙΘΕ είναι σημαντική παρακαταθήκη για την αναζήτηση ερευνητικών, επιχειρηματικών και προσωπικών ευκαιρίων μετά την αποφοίτηση. Βεβαίως, το παραπάνω συνιστά κενό γράμμα στο βαθμό που δεν υπάρχει η αυτενέργεια για την βελτίωση της πραγματικότητας, όπως αυτη εκφράζεται μέσα από την διαρκή προσπάθεια. Αυτός ο υγιής σκεπτικισμός, προαπαιτουμενο για την αναζήτηση ευκαιριών, και ένα από τα βασικά αιτήματα για την υπέρβαση της παρούσας κρίσης, είναι αναμφίβολα καρπός των σπουδών στο ΜΙΘΕ.